Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο νεότερος Καραμανλής δεν κατάλαβε ότι βρισκόταν σε λάθος κόμμα

Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης Μανόλη Τασόγλου στον Πέτρο Αργυρίου.

Εισαγωγή: Πέτρος Αργυρίου

Δεν σας κρύβω πως θα με ενδιέφερε να πάρω μια συνέντευξη από τη Νόνη Δούνια ή την Άντζελα Γκερέκου… μια εικοσαετία πριν και αυτό λόγω ταπεινών ελύτρων.

Σήμερα όμως, η παράταξη στην οποία πηγαίνουν οι άνθρωποι που η καριέρα τους έχει τελειώσει, μοιάζει με νεκροταφείο ελεφάντων. Δεν είναι ότι γεμίσει μόνο από δήθεν, έχει γεμίσει και από πριν: πρώην μοντέλα, πρώην τηλεπλασιέ, πρώην χουντικούς, πρώην ηθοποιούς, πρώην ποδοσφαιριστές και εσχάτως και πρώην πασόκια. Μια ωραία κολυμβήθρα του Σιλωάμ που δεν έχει αφήσει κολυμπηθρόξυλο στη χώρα που κυβερνά, ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο του εταίρου της που τείνει πλέον να εξαφανιστεί, ο έσχατος λαϊκισμός της τηλεοπτικοποίησης της πολιτικής.

Στο μόνο πράγμα που η Σαμαρική ΝΔ είναι Νυν, είναι στο σφοδρό αντικομουνισμό της αλλά και αυτός είναι κάτι που αφορά το… 1950. Λογικό είναι. Γιατί για μια παράταξη αντιλαϊκή, αντικοινωνική και εν τέλει μισάνθρωπη, το όραμα της είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Και σε αυτό παίρνει άριστα.

Για αυτό άλλωστε και οι μόνες ηλικίες που της επιτρέπουν να επιβιώνει πολιτικά είναι άνθρωποι άνω των 70 ετών που κάπου έχουν χάσει την αίσθηση του ιστορικού χρόνου και ζούνε μονίμως με τις μνήμες του παρελθόντος.

Ολοταχώς πίσω λοιπόν για μια παράταξη που ντροπιάζει την φιλελεύθερη Καραμανλική Κληρονομιά. Έχει δίκιο λοιπόν ο φιλοξενούμενος μας Μανόλης Τασόγλου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όταν περιγράφει πως «ο νεότερος Καραμανλής έπρεπε να καταλάβει ότι βρισκόταν σε λάθος κόμμα». Γι αυτό και παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας τον φιλοξενούμε αντί να φιλοξενήσουμε τη Νόνη Δούνια: γιατί στηρίζουμε την ουσία αντί της εικόνας. Αλλά ας επιτρέψουμε στο Μανόλη Τασόγλου, έναν από εμάς, έναν απλό βιοπαλαιστή και παράλληλα αγωνιστή, να μας αυτοσυστηθεί καθώς δεν είναι παιδί του τηλεοπτικού σωλήνα:

Μ.Τ.: Γεννήθηκα το 1956 και έζησα στις Συκιές. Δημοτικό στην Θεσσαλονίκη και γυμνάσιο στη Νεάπολη. Πολιτικοποιήθηκα με το ξεκίνημα της χούντας και εντάχθηκα γρήγορα στο ‘’Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία’’. Έπειτα μπήκα στην πολυτεχνική Ξάνθης. Το 1978 άνοιξα το βιβλιοπωλείο “ΣΟΚΑΚΙ” στην έρημη τότε παλιά Ξάνθη. Γρήγορα έγινε στέκι ανθρώπων που ψάχνονταν, χριστιανών κυρίως και αντιεξουσιαστών. Το διεθνές αντικαπιταλιστικό και αντισυμβατικό κίνημα επηρέασε βαθιά τη σκέψη και τη δράση μου. Εκφράστηκε σε έξαρση ενάντια στο νόμο 815 με πρώτη κατάληψη, πανελλαδικά, του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Αμέτρητες προσαγωγές σε δίκες για διάφορους λόγους. Υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης και ευρωβουλευτής το 1981 με την Χριστιανική Δημοκρατία. Ουζερί και ρεμπέτικο στην Ξάνθη το 1984. Έπειτα στον στρατό. Μετά στην γειτονιά της Νεάπολης το 1986. Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών. Φέραμε την αυτονομία στις γειτονιές. Το 1990 κοινή κάθοδος στις δημοτικές εκλογές με συντρόφους του ΚΚΕ και της ΕΑΡ. Ακολούθησε αγρανάπαυση. Παράλληλα κρεοπώλης. 2002 με ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ κλπ. Πιο πρόσφατα με φίλους και συντρόφους από ΣΥΡΙΖΑ (2010-2014). Δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης-Συκεών. Τσαλαβουτήματα με την Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών στα κινήματα της γειτονιάς και της πόλης και γερνάμε σιγά-σιγά.

Π.Α.: Με ποιο σκεπτικό θεωρείτε ότι σας προτάθηκε η υποψηφιότητα από το ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Τ.: Έμαθα ότι με πρότειναν παλιοί φίλοι και συναγωνιστές οι οποίοι μάλλον με εκτιμάνε. Είμαι όμως και μία "διεύρυνση" προς άλλους χώρους, ιδεολογικούς – πολιτικούς και κοινωνικούς. Νομίζω ότι θα βοηθήσω.

Π.Α.: Δίνετε στην υποψηφιότητα σας περισσότερο τοπικό ή κεντρικό προσανατολισμό;

Μ.Τ.: Και τοπικό και πανελλαδικό. Προσδοκία μου είναι να ενταχθούν όλο και περισσότεροι "χριστιανοί κοινωνιστές" (ας τους ονομάσουμε έτσι), στην προσπάθεια διακυβέρνησης της χώρας από δυνάμεις που πρώτα βάζουν τον άνθρωπο και μετά ή καθόλου τις οικονομικές σχέσεις. Γιατί χωρίς την πλατιά συμμετοχή (δεν λέω συναίνεση) του λαού ο τροχός δεν γυρίζει.

Π.Α.: Ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με το ΣΥΡΙΖΑ, φοβόσαστε τον «εισοδισμό» τακτικιστών που η μόνη τους στόχευση είναι η διατήρηση των προνομίων της εξουσίας; Αν ναι , τι αγώνες προτίθεστε να δώσετε για να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μ.Τ.: Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Πρέπει να έχουμε και το νου μας. Διαρκής επαγρύπνηση. Χρειάζονται και θεσμοί. Ήδη η δεοντολογία (που κάνει τα αστικά κόμματα να κιτρινίζουν) που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καλή αρχή.

Π.Α.: Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν για χρόνια στην Ελλάδα; Μετέχετε αυτού του σκεπτικού; Ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι από μια τέτοια νομιμοποίηση για τους γηγενείς Έλληνες;

Μ.Τ.: Σαν χριστιανός δε μπορώ να ξεχωρίζω ανθρώπους για κανέναν λόγο. Ιδιαίτερα ανθρώπους που ζουν χρόνια, που γεννήθηκαν εδώ και δεν έχουν άλλη πατρίδα. Που να τους στείλεις; Αυτή η απανθρωπιά πρέπει να διορθωθεί. Μια κυβέρνηση της αριστεράς οφείλει να πει την αλήθεια. Οι μετανάστες δεν άφησαν τα σπίτια τους στα καλά καθούμενα. Να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οι λαοί να ζήσουν στον τόπο τους. Μέχρι τότε όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τους εξασφαλίσουμε δουλειά, ζωή κι αξιοπρέπεια (σαν Ευρώπη εννοώ).

Π.Α.: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εξεταστικές επιτροπές για τα μνημόνια και τα άλλα τεράστια σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που οδήγησαν τον πληθυσμό σε αυτή τη δεινή θέση. Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί και σχεδόν παλλαϊκό αίτημα, ποια είναι η δική σας θέση; Συγχωροχάρτι και επόμενη μέρα ή απόδοση ευθυνών στο ακέραιο εκεί που πραγματικά υπάρχουν;

Μ.Τ.: Η μεταπολίτευση ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο. Με βούλευμα του Αρείου Πάγου το έγκλημα των υπουργών της χούντας θεωρήθηκε "στιγμιαίο". Ο αείμνηστος αδερφός Ν. Ψαρουδάκης πήγε φυλακή επί δημοκρατίας για το άρθρο του στην "Χριστιανική" με τίτλο "Διαρκές το δικό σας έγκλημα κύριοι Αρεοπαγίτες" για περιύβριση αρχής. Η ιστορία αυτή δεν σταμάτησε ποτέ. Κάποιες διώξεις για τα μάτια των πλέον ξεφωνημένων δεν λύνουν το πρόβλημα. Αν δεν δικαιωθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα ο λαός δεν θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην ανατροπή.

Π.Α.: Μια από τις μεγάλες παθογένειες της χώρας είναι ότι η διαφθορά είναι διαγώνια, ότι ουσιαστικά δεν αφορά μόνο την ηγεσία αλλά και τα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Πως θα μπορέσει πχ ο ΣΥΡΙΖΑ να εξυγιάνει τη δημόσια διοίκηση και τις κομματικές στρατιές που έχουν τοποθετηθεί εκεί;

Μ.Τ.: Αυτό δεν απαντιέται σε τρεις γραμμές. Θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα συζήτηση με ειδικούς, ιστορικούς, οικονομολόγους και ψυχιάτρους. Μια δομή εξαρτημένης πολιτείας με βαθιές ρίζες στην τουρκοκρατία θέλει όχι μόνο πολιτικοκοινωνικό αγώνα αλλά πρωτίστως προσωπικό.

Π.Α.: Αντιλαμβάνεστε σε περίπτωση αποτυχίας ΣΥΡΙΖΑ τις δυσανάλογες ευθύνες της βρώμικης διακυβέρνησης δεκαετιών που θα επωμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για μερικούς μόλις μήνες διακυβέρνησης; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας από ενδεχόμενες αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ; Τι φοβάστε περισσότερο από το ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Τ.: Όπως παραδέχτηκε κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είμαστε μαθημένοι και σε πιο δύσκολα. Θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό και με συμπαράταξη του λαού στο τέλος θα νικήσουμε.

Π.Α.: Είναι αυτές οι εκλογές μάχη επιβίωσης μόνο για την Ελλάδα ή μήπως και για την Ευρώπη των θεσμών και του σεβασμού προς αυτούς; Ποιες συμμαχίες περιμένετε να αναδειχθούν μέσα σε μια γερμανοκρατούμενη και εν μέρει αμερικανοκίνητη Ευρώπη;

Μ.Τ.: Αρχικά δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη (παρ’ ότι μακράν άλλων) είχε θεμελιώσει θεσμούς σύμφωνα με τα δικά μου οράματα, τα οράματα μιας κοινωνίας δίκαιης προς κάθε κατεύθυνση. Βέβαια σήμερα που το κεφάλαιο και κύρια το χρηματιστηριακό, ελλείψη αντιπάλου δέους, έχει κάνει την αντεπίθεσή του, κατακτήσεις και δικαιώματα υποχωρούν παντού. Ακόμα και σε χώρες που δε βρίσκονται στα χάλια τα δικά μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς αγώνες, πράγμα που ήδη ξεκίνησε με όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Π.Α.: Κλάδοι στην Ελλάδα στενάζουν κάτω από τη γερμανοκρατία ενώ άλλοι υποφέρουν τα πάνδεινα από το εμπάργκο προς την Ρωσία. Θα επιμείνετε σε ένα άνοιγμα προς Ευρασία ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρεί εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ;

Μ.Τ.: Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της ελεύθερης συναλλαγής και συνεργασίας με όλους τους λαούς.

Π.Α.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να αντιμετωπίσει όσα αντιμετώπισε ο νεώτερος Καραμανλής και πολύ περισσότερα. Θα τα καταφέρει; Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και αν ναι πως;

Μ.Τ.: Ο νεότερος Καραμανλής όταν συμφώνησε για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, όταν καταψήφισε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όταν ένιψε τας χείρας του στο σχέδιο Ανάν (δεν πήρε θέση υπέρ δηλαδή) έπρεπε να καταλάβει ότι βρισκόταν σε λάθος κόμμα. Δεν τον στήριξαν ούτε οι δικοί του. Εδώ είμαστε σε άλλη περίπτωση σε ένα συγκροτημένο, παρά τις διαφωνίες, ιδεολογικό χώρο, που αυτά τα ζητήματα τα έχει λυμένα. Με την συμπαράταξη του λαού θα πετύχουμε το καλύτερο.

Π.Α.: Θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δέσμευση του να καθυποτάξει τους ολιγάρχες ή θα καθυποταχτεί από αυτούς;

Μ.Τ.: Αυτή είναι μια διαρκής διαμάχη και στη μάχη το αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Είναι σίγουρο ότι οι αντιστάσεις θα είναι πολλές. Απειλούν από τώρα τον λαό αυτοί οι ‘’πατριώτες’’ ότι θα τα μαζέψουν όλα και θα φύγουν. Αλλά εμείς δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στο τέλος venceremos (θα νικήσουμε)!

Π.Α.: Τι θέση έχετε για τη νομιμοποίηση της κάνναβης υπό αυστηρά κρατικό έλεγχο δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία, στην βιομηχανία και τον τουρισμό και θα εκτοπίσει μέρος των εγκληματικών κυκλωμάτων ναρκερμπορίας;

Μ.Τ.: Πιτσιρικάδες γράφαμε στους τοίχους ‘’Νόμιμο το χασίσι’’. Για τον διαχωρισμό των σκληρών από τα μαλακά ναρκωτικά κάναμε ατελείωτες συζητήσεις. Είναι τραγικό να βλέπεις ψυχές να σέρνονται έξω από τα νοσοκομεία και στα ‘’προγράμματα’’. Σήμερα δεν έχω ξεκάθαρη θέση. Και από τις δύο πλευρές τα επιχειρήματα είναι δυνατά. Ίσως συμφωνούσα με μια νομιμοποίηση (της κάνναβης) εάν με έπειθαν οι ειδικοί.

Π.Α.: Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και καλή επιτυχία στον ελληνικό λαό στις ερχόμενες κρισιμότατες εκλογές.

Μ.Τ.: Και εγώ εύχομαι το ίδιο.

Πηγή: news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου